Grafstenen

Grafsteen van Cammingha

Grafsteen van Cammingha

Op de bodem van de Oldehove ligt de grafsteen van Tiete van Cammingha en zijn vrouw Trijn van Hottinga. De zerk is in 1933 gevonden bij het opruimen van het Oldehoofsterkerkhof. Vanwege de opvallende en adellijke ornamenten besloot de gemeente om de steen te redden en over te brengen naar de toren. Tietes geboortejaar is niet bekend maar hij trouwde in 1542 met Trijn. Tien jaar later, in 1552, overleed hij, Zij stierf in 1572. Tiete was een zoon van de beroemde edelman Wyte van Cammingha en behoorde tot de rijkste en machtigste Friese families van zijn tijd. Over zijn leven is niet veel bekend maar meer weten we over zijn kinderen. Vooral Tietes zoon, die ook Tiete heette, kreeg bekendheid als kapitein in het Spaanse leger. De naam Cammingha komt veelvuldig voor in Leeuwarden. Zo is er een wijk met de naam Camminghaburen, maar evenzo is bekend onze voetbalclub Cambuur. Deze naam is ook afkomstig van de Cammingha’s. Ook het embleem van de voetbalclub heeft elementen van het familiewapen van de familie: het meest in het oog lopend daarbij is het ‘hertje’ (midden onder op de foto van de grafsteen).

Grafzerk van Dekema

In de zuidelijke buitenmuur van de Oldehove bevindt zich de sierlijke grafzerk van Namense steen van Pieter van Dekema en Catharine van Loo. De zerk werd omstreeks 1860 aangetroffen door werklieden die de bouw van een school op de plek van het Oldehoofsterkerkhof voorbereidden. Het stadsbestuur besloot in 1863 deze zerk in te metselen in de muur van de toren. Van Dekema, die in 1546 tot ridder was geslagen, vervulde in zijn leven vele belangrijke functies, zoals raadsheer aan het Hof van Friesland en Grietman (‘burgemeester’) van Baarderadeel. Hij is later vooral bekend geworden als de stichter van de plaats Heerenveen. Samen met ’twee andere heren van het veen’ liet hij uitgestrekte veengebieden ontginnen, waarna er landbouw en bewoning mogelijk werd. Op de zerk is een tekst te lezen (in Latijn). Vertaald staat er: “Hier rust de glorie van de vermaarde stam der Decama’s, gij Pieter,  lichtende steunpilaar van Uw Vaderland, een groot ridder waart ge, lid van de machtige senaat, doch bovenal streken U tot eer uw deugd en uwe weldaden”. In Jelsum (even ten noorden van Leeuwarden) biedt Dekemastate gelegenheid om meer te zien en te weten te komen over de families Dekema. (Dekemastate:  www.dekemastate.nl)

Grafzerk van Dekema
arrow-linkcalendar [] []closecontrastdocumentfacebookframeAanmeldenActueelAfvalAfvalcontainerAfvalcontainerpasAfval GFTAfvalkalenderAfval ophalenAfval scheidenAgendaAirborneAttentieAutoBedrijventerreinBegraafplaatsBegrotingBelastingenBetaaldatums uitkeringBevolkingBevrijdingBezwaar en beroepBijstandsuitkeringBladeren opruimenBouwen en verbouwenBouwprojectenBrandgevaarBriefBuitengebiedBurgemeesterChatComputerComputerregelingContact gemeenteDocumentenDuurzaamheidEconomie werk en inkomenEikenprocessieElektrisch ladenElektrisch rijdenEnergietransitieEvenementenF1FietsGeboorteGebruiker centraalGebruiker ingelogdGebruikersvraagGeluidGemeenteraadGeniva locatieGezichtGladheidGrafiekGrofvuilHerdenkingHondenbelastingHoogbouwHorecaHorecavergunningenHuisHuis en omgevingHulp huishoudenHulpmiddelen vindenID-kaartIn en om uw huisInformatieInformatie en betalenInkomenInspraakJeugdKennisKerstbomenKind en familieKlachtKoningsdagKopen en hurenKopen en verkopenLeerlingenvervoerLet opLiefdadigheidLocatieManegeMeeuwenoverlastMeldingMelding omgevallen boomMelding openbare ruimteMelding straatverlichtingMobiliteitMonitor agrofoodMonitor duurzaamheidMonitor sociaalMonitor virusMonitor woningmarktNatuurlandschapNieuwsbriefOmgevingOmgevingsvergunningOnderhoudOndernemenOnderscheidingenOnderwijsOntheffing milieuzoneOpeningstijdenOpeningstijden winkelsOver de gemeenteOver de stadOverlijdenParkeerkostenParkeerplattegrondParkeervergunningParkeervoorziening gehandicaptenParkerenParkeren bedrijvenParticipatie campagneParticipatie checklistParticipatie likeParticipatie pitchParticipatie planParticipatie uitvoeringPaspoortPaspoort BelgiëPaspoort ID-kaart gecombineerdPaspoort ID-kaart gecombineerd BelgiëPrijskaartjeRaad en collegeReclameRecreatieRegeling laag inkomenRijbewijsSchoolkostenregelingSinterklaasSociaal zorg en welzijnSportSport culturele activiteitSportkleding muziekinstrumentenStation sneltreinStation stoptreinStookverbodStrandSubsidieTemperatuur meldingToegankelijkheidTrouwen en geregistreerd partnerschapTuinbouwUittrekselUw gemeenteUw wijkVacaturesVaccinatieVeerbootVeilige wijkVergaderenVergoeding energiekostenVergunning algemeenVerhuizenVerkiezingenVervoersvoorzieningVirusVlagVluchtelingen opvangVoedingVrijwilligerswerkVuurwerkWandelenWerkzaamhedenWijkteamWinkelenWinkelwagenWMOWoning zoekenWOZ-waardeZoekenZwemabonnementZwemmenhamburgerhero-patternhomeinstagram-squareinstagramlinkedin-squarelinkedinlogo-iconminmutenewsletteroldehovepauseplayplus []resetsearchsizespeakertwitter