Trouwen in de Oldehove

Kunt u zich een mooiere trouwlocatie voorstellen dan de Oldehove?

Het is niet voor niets dat we op de toren vaak het ‘ja-woord’ horen klinken. U bent welkom, maar er zijn uiteraard wel enkele richtlijnen:

 • Gezien de museale functie van de Oldehove is de toren beperkt beschikbaar voor huwelijken en andere activiteiten. Er is altijd nader overleg nodig.
 • De toren is niet beschikbaar tussen eind oktober en begin april.
 • Tijdens de reguliere openingstijden van de Oldehove moet de (het dak van de) toren ook voor andere bezoekers toegankelijk blijven. U huurt dan dus alleen de trouwzaal op de eerste verdieping. Wij raden u aan om de ceremonie te plannen voor 13.00 uur of na 17.00 uur. U kunt dan de hele toren exclusief gebruiken.
 • Er zijn vaak evenementen op het Oldehoofsterkerkhof. Die zijn in de regel niet eerder dan een half jaar tevoren bekend en hebben voorrang. Eerder boeken heeft dus niet veel zin. Soms is er nader overleg nodig om evenement en huwelijk goed op elkaar af te stemmen.
 • De kosten voor deze locatie (exclusief leges Gemeente Leeuwarden) bedragen € 555,11 (achteraf wordt de nota toegezonden naar uw adres).
 • U moet zelf een afspraak maken met de afdeling Burgerzaken van de gemeente voor de melding van het huwelijk of partnerschap.
 • De dienstdoende torenwachters zijn (tenminste) een half uur voor de aanvang van de huwelijksceremonie aanwezig in de toren om gasten te ontvangen en ev. andere voorbereidingen te treffen.
 • Indien de huwelijksceremonie langer dan 90 minuten in beslag neemt, zullen naar rato meerkosten in rekening worden gebracht
 • De mogelijkheid is aanwezig om het Ja-woord op het dak van de Oldehove uit te spreken. Bruidskleding die “breeduit” gedragen wordt is dan niet haalbaar vanwege het smalle bovenste gedeelte van de trap.
 • De trouwzaal wordt niet gegarandeerd stofvrij aangeboden. De Oldehove blijft voortdurend gruis produceren; een typische eigenschap van dit monument.
 • Er is geen verwarming in de trouwzaal (wat vooral in het voor- en naseizoen niet prettig kan zijn)
 • De lift stopt bij de trouwzaal op de eerste verdieping en voert niet verder omhoog. De lift doet er ongeveer 45 seconden over. Lopen (via 52 treden) kan natuurlijk ook.
 • De datum en het uur voor het gebruik van de trouwzaal wordt schriftelijk door Historisch Centrum Leeuwarden bevestigd.
 • In de Oldehove mogen uit brandveiligheidsoverwegingen maximaal vijftig gasten worden toegelaten. De praktijk heeft echter uitgewezen dat met passen en meten een groep van ongeveer 35 personen toch wel het maximum is om het voltrekken van de huwelijksplechtigheid in goede banen te kunnen leiden. In de trouwzaal is slechts een beperkt aantal klapstoeltjes beschikbaar. De indeling van de zitplaatsen kan enigszins aan de wensen worden aangepast.
 • In en voor de toren mag niet met rijst of confetti worden gestrooid (een veel gebruikt alternatief is bellenblazen). Het openen van flessen champagne en andere spuitdranken is eveneens niet toegestaan.
 • Al dan niet versterkte muziek ter ondersteuning van de feestvreugde mag (binnen het redelijke). Er is zijn enkele geaarde stopcontacten beschikbaar.
 • Roken en/of open vuur is verboden.
 • Honden en andere (grote) huisdieren mogen niet mee naar binnen.
 • WC’s zijn beneden in de hal aanwezig.
 • Er geldt een eigen risico voor beklimming van de toren. Bij eventuele schade aan de toren en de inboedel worden de kosten voor herstel in rekening gebracht. Schoonmaakkosten kunnen indien nodig ook in rekening worden gebracht.
 • Deze richtlijnen gelden als basis voor het contract tussen beheerder (HCL) en huurder.

Voor meer informatie mailt u naar het historischcentrum@leeuwarden.nl (of belt u 058-2332350), of gebruik onderstaand webformulier.

Trouwen in Oldehove

Trouw formulier Oldehove
arrow-linkcalendar [] []closecontrastdocumentfacebookframeAanmeldenActueelAfvalAfvalcontainerAfvalcontainerpasAfval GFTAfvalkalenderAfval ophalenAfval scheidenAgendaAirborneAttentieAutoBedrijventerreinBegraafplaatsBegrotingBelastingenBetaaldatums uitkeringBevolkingBevrijdingBezwaar en beroepBijstandsuitkeringBladeren opruimenBouwen en verbouwenBouwprojectenBrandgevaarBriefBuitengebiedBurgemeesterChatComputerComputerregelingContact gemeenteDocumentenDuurzaamheidEconomie werk en inkomenEikenprocessieElektrisch ladenElektrisch rijdenEnergietransitieEvenementenF1FietsGeboorteGebruiker centraalGebruiker ingelogdGebruikersvraagGeluidGemeenteraadGeniva locatieGezichtGladheidGrafiekGrofvuilHerdenkingHondenbelastingHoogbouwHorecaHorecavergunningenHuisHuis en omgevingHulp huishoudenHulpmiddelen vindenID-kaartIn en om uw huisInformatieInformatie en betalenInkomenInspraakJeugdKennisKerstbomenKind en familieKlachtKoningsdagKopen en hurenKopen en verkopenLeerlingenvervoerLet opLiefdadigheidLocatieManegeMeeuwenoverlastMeldingMelding omgevallen boomMelding openbare ruimteMelding straatverlichtingMobiliteitMonitor agrofoodMonitor duurzaamheidMonitor sociaalMonitor virusMonitor woningmarktNatuurlandschapNieuwsbriefOmgevingOmgevingsvergunningOnderhoudOndernemenOnderscheidingenOnderwijsOntheffing milieuzoneOpeningstijdenOpeningstijden winkelsOver de gemeenteOver de stadOverlijdenParkeerkostenParkeerplattegrondParkeervergunningParkeervoorziening gehandicaptenParkerenParkeren bedrijvenParticipatie campagneParticipatie checklistParticipatie likeParticipatie pitchParticipatie planParticipatie uitvoeringPaspoortPaspoort BelgiëPaspoort ID-kaart gecombineerdPaspoort ID-kaart gecombineerd BelgiëPrijskaartjeRaad en collegeReclameRecreatieRegeling laag inkomenRijbewijsSchoolkostenregelingSinterklaasSociaal zorg en welzijnSportSport culturele activiteitSportkleding muziekinstrumentenStation sneltreinStation stoptreinStookverbodStrandSubsidieTemperatuur meldingToegankelijkheidTrouwen en geregistreerd partnerschapTuinbouwUittrekselUw gemeenteUw wijkVacaturesVaccinatieVeerbootVeilige wijkVergaderenVergoeding energiekostenVergunning algemeenVerhuizenVerkiezingenVervoersvoorzieningVirusVlagVluchtelingen opvangVoedingVrijwilligerswerkVuurwerkWandelenWerkzaamhedenWijkteamWinkelenWinkelwagenWMOWoning zoekenWOZ-waardeZoekenZwemabonnementZwemmenhamburgerhero-patternhomeinstagram-squareinstagramlinkedin-squarelinkedinlogo-iconminmutenewsletteroldehovepauseplayplus []resetsearchsizespeakertwitter