Luidklokken

Niet alleen boven in de Oldehove hangen luidklokken. De Oldehove heeft sinds het begin van de twintgste eeuw ook een derde luidklok; ‘de Leeuw’. Lees hier alles over de luidklokken in de Oldehove.

Luidklok de Leeuw

Luidklok de Leeuw

Wie de toren binnenloopt, ziet tegen de achterwand een opvallend groot exemplaar hangen.  Dit is ‘de Leeuw’, vermoedelijk de oudste klok van de stad Leeuwarden. Het bronzen gevaarte van ongeveer 3000 kg werd in 1541 in Antwerpen gegoten voor de Nieuwe Toren in de Grote Hoogstraat (zie foto 6 en 7 onderaan). Toen dat bouwwerk in 1884 werd gesloopt, sloeg de gemeente ‘De Leeuw’ eerst op. In 1915 kwam de klok in de Oldehove te hangen. Vermoedelijk hebben bouwvakkers een groot gat geslagen in de westelijke zijde van de Oldehove. Door dit gat trokken ze de klok naar binnen. De beschadigingen aan de toren, veroorzaakt door het maken van dit gat, zijn nog steeds te zien. De klok bevat in het Latijn de volgende tekst: “Met recht heet ik De Leeuw, die brullend de uren aftelt over de Leeuwarder daken. Door mijn klank worden de burgers van alle kanten tot de brand en in de wapens geroepen. Cornelis Waghenens heeft mij in 1541 gegoten”.

De Oldehove was met zijn grote hoogte uitstekend geschikt als luidklok. Er moeten dan ook al vrij snel na de bouw een of twee luidklokken zijn opgehangen. In 1540 maakten de kerkvoogden bekend dat zij een klok hadden laten gieten in Kampen. Pas na financiële ondersteuning door het stadsbestuur kon de klok worden geleverd en geplaatst. Hoe de klok in de toren terecht zou moeten komen, was een probleem. Uiteindelijk was hijswerk nodig aan de buitenzijde van de toren, waarbij grote gaten in de toren werden gemaakt. Deze gaten zijn nog steeds zichtbaar. Er is verder weinig bekend over het klokluiden in de 16e eeuw, maar over de 17e eeuw weten we meer.

De luidklokken boven in de toren

Op 23 november 1633 goot de Leeuwarder klokkengieter Hans Falck een grote klok van ongeveer circa 5000 kg. Daarna vertrok hij naar Moskou waar hij de belangrijkste klokken- en kanonnenmaker van Rusland zou worden. In 1636 produceerde zijn opvolger Jacob Noteman voor Leeuwarden een kleiner exemplaar van ongeveer 2000 kilo. Beide klokken werden opgehangen boven in de toren. Het gietwerk vond plaats in de voormalige kerk van Nijehove, iets ten noorden van de Grote Kerkstraat. De grote zware klok is één van de zwaarste van Friesland.  Op de klok is de tekst (in het Latijn) te lezen: “Ik kondig treurend de doden aan, ik roep juichend de levenden op om naar de kerk te gaan, bij blijde gebeurtenissen laat ik vrolijke zegetonen horen”. Op de ‘kleine’ klok is te lezen:”Ick luyd de Luyden aen haer werck. Ik nood de Christnen tot Gods Kerck. Ick brom de Vreugd en Droefnis uyt, luyd nochtans noyt off ‘k word gheluydt”. Op deze klok is ook het wapen te zien van Sybbe Sybbes, burgemeester omstreeks 1636.

 

De luidklokken boven in de toren

Handmatig klokken luiden

Sinds 2022 beschikt de Oldehove over een eigen Klokkenluiders Gilde. Dit is een groep vrijwilligers die tijdens speciale gelegenheden de klokken van de Oldehove luiden. Denk aan Koningsdag, de intocht van Sinterklaas en huwelijken. Door aan een touw te trekken gaat de klok luiden.

arrow-linkcalendar [] []closecontrastdocumentfacebookframeAanmeldenActueelAfvalAfvalcontainerAfvalcontainerpasAfval GFTAfvalkalenderAfval ophalenAfval scheidenAgendaAirborneAttentieAutoBedrijventerreinBegraafplaatsBegrotingBelastingenBetaaldatums uitkeringBevolkingBevrijdingBezwaar en beroepBijstandsuitkeringBladeren opruimenBouwen en verbouwenBouwprojectenBrandgevaarBriefBuitengebiedBurgemeesterChatComputerComputerregelingContact gemeenteDocumentenDuurzaamheidEconomie werk en inkomenEikenprocessieElektrisch ladenElektrisch rijdenEnergietransitieEvenementenF1FietsGeboorteGebruiker centraalGebruiker ingelogdGebruikersvraagGeluidGemeenteraadGeniva locatieGezichtGladheidGrafiekGrofvuilHerdenkingHondenbelastingHoogbouwHorecaHorecavergunningenHuisHuis en omgevingHulp huishoudenHulpmiddelen vindenID-kaartIn en om uw huisInformatieInformatie en betalenInkomenInspraakJeugdKennisKerstbomenKind en familieKlachtKoningsdagKopen en hurenKopen en verkopenLeerlingenvervoerLet opLiefdadigheidLocatieManegeMeeuwenoverlastMeldingMelding omgevallen boomMelding openbare ruimteMelding straatverlichtingMobiliteitMonitor agrofoodMonitor duurzaamheidMonitor sociaalMonitor virusMonitor woningmarktNatuurlandschapNieuwsbriefOmgevingOmgevingsvergunningOnderhoudOndernemenOnderscheidingenOnderwijsOntheffing milieuzoneOpeningstijdenOpeningstijden winkelsOver de gemeenteOver de stadOverlijdenParkeerkostenParkeerplattegrondParkeervergunningParkeervoorziening gehandicaptenParkerenParkeren bedrijvenParticipatie campagneParticipatie checklistParticipatie likeParticipatie pitchParticipatie planParticipatie uitvoeringPaspoortPaspoort BelgiëPaspoort ID-kaart gecombineerdPaspoort ID-kaart gecombineerd BelgiëPrijskaartjeRaad en collegeReclameRecreatieRegeling laag inkomenRijbewijsSchoolkostenregelingSinterklaasSociaal zorg en welzijnSportSport culturele activiteitSportkleding muziekinstrumentenStation sneltreinStation stoptreinStookverbodStrandSubsidieTemperatuur meldingToegankelijkheidTrouwen en geregistreerd partnerschapTuinbouwUittrekselUw gemeenteUw wijkVacaturesVaccinatieVeerbootVeilige wijkVergaderenVergoeding energiekostenVergunning algemeenVerhuizenVerkiezingenVervoersvoorzieningVirusVlagVluchtelingen opvangVoedingVrijwilligerswerkVuurwerkWandelenWerkzaamhedenWijkteamWinkelenWinkelwagenWMOWoning zoekenWOZ-waardeZoekenZwemabonnementZwemmenhamburgerhero-patternhomeinstagram-squareinstagramlinkedin-squarelinkedinlogo-iconminmutenewsletteroldehovepauseplayplus []resetsearchsizespeakertwitter